Paylaşımın tek adresi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Paylaşımın tek adresi

güller burda açar
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Türk Sinema Tarihi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
xezal
Admin
Admin
xezal


Kadın Mesaj Sayısı : 438
Yaş : 30
Nerden : beytüşşebap
Kayıt tarihi : 26/05/08

Türk Sinema Tarihi Empty
MesajKonu: Türk Sinema Tarihi   Türk Sinema Tarihi Icon_minitimePerş. Mayıs 29, 2008 8:59 am

7.Sanat - herkes tarafından bilinen adıyla sinema - her ülkede aşama kat etmiş bir uğraşı alanıdır. Elbette ki Türkiye'de de sinemanın önemli bir yeri vardır. Çeşitli aşama ve dönemlerden geçen Türk sinemalarında, çok değişik türde ve kapsamlı çalışmaların yürütüleceği film firmaları tarafından açıklanmıştı.




Türk Sineması Dönemleri

Tarih 29 Aralık 1895, Lumiere Kardeşler “La Ciotat Garı’na Trenin Varışı”nı anlatan filmi ilk kez Paris'te seyirciye sundular. Bu tarihten yaklaşık bir yıl sonra girdi Osmanlı’ya sinema. Batı’dan gelen birçok yeniliğin öncüsü gibi sinema da ülkemize azınlıklar tarafından getirilmişti. Bir Alman Yahudisi olan Sigmund Weinberg Galatasaray’daki bir birahanede ilk film gösterimini (yine Le Citoat Garı'na trenin gelişini anlatan film ile) gerçekleştirir ve bu tarihten sonra Türk insanının sinemayla serüveni başlar.


1914-1930

Bu süreç aslında 1908 yılında sinema sanatının ülkemize getirilmesinin planlamasıyla başlar ancak, hayata geçirildiği yıl olan 1914 ilk dönem olarak anılır. Bu yıllar arasında Şehzadebey'de Milli Sinema' adı altında halka açık ilk sinema faaliyete girer (19 Mart 1910). O zaman İstanbul Sultanisinde gösteri düzenleyen ekip maddi imkan bularak ikinci türk sineması Ali Efendi Sinemaları'nı açar. Daha sonra da yapılan hikayeli filmler ve açılan Merkez Ordu Sinema Dairesi, o yılların önemli gelişmeleridir.


1931-1950

Bu dönemde Türk Sinemaları'nın ilk ortak filmi çekildi: İstanbul Sokaklarında (Türk-Yunan ortak yapımı). Ayrıca ilk kısa metraj filmler ve dönem filmleri oluşturuldu. 1931-1950 yılları arasındaki en önemli gelişme ise Türk Sineması Cemiyeti tarafından düzenlenen yarışma oldu. Yarışmada en güzel film de Şakir Sırmalı'nın Unutulan Sır çalışması oldu.


1951-1960

Türk sinema tarihindeki en çok filmin çekildiği dönemlerden biridir (418). Ayrıca Kanun Namına adlı Lütfü Akad'ın yönettiği film ilk otobiyografi konulu Türk filmidir.


1961-1970

Sinema tarihimizdeki 2. yarışma bu dönemde yapıldı İstanbul Yerli Film Yarışması. Ayrıca artık kapalı sinemaların hayata geçirilme fikri iyice ağırlık kazanıyordu. Bunun yanında renkli film uygulamasına hız verilerek tarihimizdeki en büyük aşama kaydedilmiş oldu. Film sayısı ise artmaya devam ediyordu (789).


1971-1980

Siyah-beyaz filmler sayısal verilere bakıldığında renkli filmlerin gerisinde kaldı. Ayrıca bu çalışmalar iyice ilerletilerek çizgi filmlere çevrildi. Çizgi filmlerle ilgili yarışma dahi yapıldı. Yabancı film festivallerinde de bir çok başarı elde ettik. Bunlar:

Prades Film Şenliği'nde alınan özel ödül.
Nantes Film Şenliği'nde jüri özel ödülü.
Lahey Film Şenliği'nde alınan ödül.
'Uluslararası Milano Film Fuarı'nda Ömer Kavur'un yaptığı Yusuf ve Kenanın aldığı büyük ödül.

1981-1990
Bu dönemde siyah-beyaz filmler tarihe karıştı. Yabancı romanlar ve yapıtlar Türkçe'ye çevrildi ve filme dönüştürüldü. Ayrıca Toronto Sinema Vakfı ve Ottowa Elçiliği'nin desteğiyle ilk toplu film gösterimiz düzenlendi. Böylece sinemamız lokalleşme, global olamama tehlikelerini atlatmış oldu.


2007'de Türk Sineması
Günümüzde, sinemamız yurt dışında da katıldığımız film şenlikleri sayesinde globalleşti (Örn: Cannes Film Festivali).
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://xezal.forumakers.com
 
Türk Sinema Tarihi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Sinema tarihi
» Tiyatro tarihi
» MUHTASAR OSMANLI DEVLETI TARIHI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paylaşımın tek adresi :: Kültür Ve Sanat :: Sinema-
Buraya geçin: